marți, 5 ianuarie 2010

Traditi si obiceiuri de Anul Nou - 31 Decembrie 2009. Mnifestari la Udesti, Veresti si Banesti comuna Fantanele


La Căminul Cultural „Mircea Motrici” din comuna Udeşti, joi, 31 decembrie 2009, au avut loc ample manifestări sub genericul „Datini şi obiceiuri din străbuni”. Manifestările, organizate de Primăria şi Consiliul Local Udeşti, au fost deschise cu un buchet de colinde şi urături oferit de grupuri de copii din satele Ştirbăţ, Plăvălari şi Udeşti.
Spectacolul a continuat apoi cu un program de obiceiuri şi tradiţii specifice de Anul Nou. Au evoluat cete de mascaţi din comunele Fântânele, Vultureşti, Dolheşti, Zvoriştea, Vereşti, Udeşti şi din oraşul Liteni. Festivitatea s-a încheiat în jurul orei 19, dar nu înainte de un frumos spectacol de muzică populară, la care au participat interpreţii Margareta Clipa, Alexandru Recolciuc, Călin Brăteanu, Ionuţ Vieru, Ionuţ Motrici etc.

Îndreptându-se spre Băneşti, mascaţii din Fântânele au urat şi la Vereşti

La întoarcere, cetele de mascaţi din comuna Fântânele – formate din căldărari, căiuţi, urşi şi capre – au poposit pentru câteva clipe pentru a ura cetăţenii şi autorităţile prezente la Primăria comunei Vereşti. În cele din urmă, au ajuns în satul Băneşti, comuna Fântânele, unde, începând cu ora 13, au susţinut un apreciat spectacol (paradă populară) alături de grupuri de mascaţi din satele componente ale comunei Fântânele: Stamate, Băneşti, Slobozia şi Cotu Dobei.
Măştile, lucrate cu adevărată măiestrie, întruchipau diferite personaje mitologice. Costumele, măştile, întreaga recuzită şi dansul (jocul) pe care l-au executat cetele au fost pregătite din timp, pentru a ilustra datinile şi obiceiurile de Anul Nou.
Vezi articol Crai Nou












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu