miercuri, 30 decembrie 2009

Datini si obiceiuri din strabuni – comuna Udesti.

Joi 31 decembrie incepand cu ora 9:30 la Caminul Cultural din comuna Udesti judet Suceava vor avea loc ample manifestari avand ca tema datini si obiceiuri de iarna, ce vor reuni cete de mascati din orasul Liteni dar si din comunele Fantanele,Vulturesti,Dolhesti,Zvoristea , Veresti si Udesti. Festivitatea va continua cu un frumos spectacol oferit de interpreti de muzica populara Margareta Clipa, Alexandru Recolciuc, Catalin Bratianu, Ionut Vieru, Ionut Motrici si doua tinere sperante din comuna Udesti.

Sarbatorile de iarna sunt mirifice, conform cercetatorilor dureaza 12 zile incep din Ajunul Craciunului si se termina pe 5 ianuarie (Ajunul Bobotezei), la mijloc cade Anul Nou. Acum este momentul cand omul întâmpină trecerea de la anul vechi la anul nou, e clipa cand conform credintei populare se reia ciclul cosmic, fiind considerat începutul unei noi etape din viaţă.

Conform calendarului popular înnoirea timpului concorda unor sfinti si anume: sfinti tineri, maturi si batrâni. La începutul anului sfintii sunt tineri ( Sfântul Vasile, Dragobete, Sângiorz ), la mijlocul anului sunt maturi ( Sfântul Ilie, Sfânta Maria, Samedru - pe 26 octombrie), iar ultimii sarbatoriti sunt, sfintii batrani ( Mos Nicolae, Mos Andrei, Mos Ajun, Mos Craciun ).

Trecerea dintr-un an in altul este intampinat cu cantece, jocuri dar si cu numeroase semnificati exprimate prin datini si obiceiuri cum ar fi: Colindele, Plugusorul, Capra, Ursul, Sorcova etc.

Conform credintei populare se considera ca cele 12 zile constituie o perioada de timp necurat, primejdios, deoarece se spune ca spiritele rele, spiritele malefice ale mortilor circula printre noi cei vii.

De aceea conform traditilor pentru alungarea si purificarea spatiului de fortele malefice se recurge la jocul mastiilor deoarece masca conţine o putere magică împotriva raului si nu numai, aceste masti sunt insotite de uraturi, cum ar fi plugusorul, in unele zone plugusorul era insotit de un plug tras de boi, astazi acesta fiind inlocuit de strigate, pocnituri, iar in unele zone de un plug in miniature, sau de buhaiul care reproduce mugetul boilor.Urarea de plugusor descrie elemente din munciile agricole, conform cercetatorilor uratura este strans legata de mitul fertilitaţii.

Se cunoaste faptul ca folclorul a grupat obiceiurile în patru cicluri si anume:obiceiuri de primavara, de vara, de toamna şi de iarna.

Obiceiurile de iarna sunt cele mai ample manifestari pe intreg teritoriul romanesc adunate si grupate in aceste traditii, datini si obiceiuri de Anul Nou, credinte si mituri stravechi redate prin jocul mastiilor, intalnite in cele mai multe localitati in ziua de 31 decembrie si in noaptea dintre ani.

Mastile sunt de o adevarata maestrie intruchipand diferite figure mitologice, avand un caracter laic, cu adanci radacinii arhaice, costumele, excelarea invatarea dansului (jocul) ce il vor executa cetele si intreaga recuzita sunt pregatite din timp, necesitand multa atentie si respect, toate acordate acestor datini si obiceiuri de Anul Nou asa cum se vor desfasura pe 31 decembrie in comuna Udesti, dar si in alte localitatii din judetul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu